An Architect Designs His Personal Minimalist Residence With a Dramatic Lightwell

0
20

Architect Omar Gandhi turned a slender deserted lot within the North Finish of Halifax, Nova Scotia, into his circle of relatives house, the OG Home. Initially, the bottom flooring was to be Gandhi’s studio area, however throughout building it grew to become clear his structure apply had already outgrown it. The area is now used for group initiatives positioned within the neighborhood, particularly housing for these experiencing homelessness and public facilities.

The house includes a two-story, cedar-clad construction that rests atop a brick base. The bricked floor stage includes a rounded nook to attract guests to the rear of the home the place the first entry to the house and studio are. The higher quantity makes up the precise residence which features a display screen made from vertical cedar slats that present privateness from the road beneath.

closeup of rounded corner of modern house

back view of modern minimalist house

back view of modern house with vertical wooden slats

Round again, a storage and parking space connect with a large brick staircase that results in the primary entrance.

wide brick staircase

man entering modern house through corridor

A steel-clad, oval-shaped closet gives storage and a pathway into the house and studio.

modern interior clad in wood

view of kitchen with wood paneling

modern bathroom with brick walls

angled view of modern kitchen with long rounded edge island and wood ceiling

Simply above the studio is the primary residing area, which incorporates the kitchen, eating room, lounge, and loo. White oak panels cowl the partitions and ceilings making a unified area that’s each heat and welcoming. The straightforward coloration palette and materials decisions, together with a curated mixture of design particulars and furnishings, end in a Scandinavian really feel all through.

modern kitchen with rounded corner island and wood paneling

man walking in modern kitchen with white cabinets and wood clad rounded island

An outsized rounded island enhances a wall of white cupboards that go from the kitchen to the lounge.

view of modern kitchen and dining room

vignette view of built-in storage and wood paneling

view of dining table and wood paneling behind

A pair of white Louis Poulsen PH 5 pendants grasp above white oak eating desk.

angled view of staircase behind wood paneled wall

fireplace with marble surround in modern living space

modern living room with tall ceilings

On the lounge aspect of the primary flooring, an oak-clad lightwell reaches to the roof permitting pure gentle to fill the primary flooring. The studio did many gentle studios and parametric modeling to information the design of the lightwell to make sure the perfect lighting circumstances all through.

modern living room with tall angled wood ceiling

up view of lightwell clad in wood paneling

interior window view of lightwell clad in wood paneling

The kid’s room on the third flooring has a window in entrance of a desk that appears out into the lightwell and all the way down to the lounge.

modern desk looking through an interior window to a lightwell clad in wood

view of two staircases

modern bathroom

modern bathroom

Images by Ema Peter Images.

Caroline Williamson is Editorial Director of Design Milk. She has a BFA in images from SCAD and might normally be discovered looking for classic wares, doing New York Instances crossword puzzles in pen, or transforming playlists on Spotify.